یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۹ / الأحد ١١ شعبان ١٤٤١ / April 05

جزئیات خبر

صفحه اصلی > فرهنگ
زمان مخابره : ۱۳۹۵/۶/۱۶ - ۰۶:۲۸
کد خبر : ۴۱۹۶۷۸

کیفیت و قیمت غذای دانشجویی همچنان دغدغه‌ دانشگاهیان است


سفره دانشجویان رنگ می‌گیرد


فرهنگ/ زهره کهندل: مسایل رفاهی دانشجویان از اموری بوده که همواره مورد انتقاد ذی‌نفعان ماجرا یعنی دانشجویان واقع شده است و از سوی دیگر، مدیریت دانشگاه‌ها چندان علاقه‌ای به انجام این مسؤولیت پردغدغه ندارند.

در قانون برنامه پیشین توسعه مقرر شده بود که دانشگاه‌ها هر ساله 20 درصد خدمات دانشجویی را به بخش خصوصی واگذار کنند و این بخش همکار دانشگاه‌ها در امور دانشجویی شود تا طی 5 سال، مسؤولیت امور رفاهی دانشگاه‌ها از دوش مدیران دانشگاهی برداشته شود و آنها دیگر بر اموری همچون غذا، خوابگاه و ایاب و ذهاب تصدی‌گری نداشته باشند؛ موضوعی که به دلایل مختلف ناتمام ماند. البته هدف دیگری که از واگذاری امور دانشجویی به بخش خصوصی دنبال می‌شد، کاستن از سطح توقعات دانشجویان نسبت به خدمات رفاهی بود. زیرا مسؤولان مربوطه معتقدند دانشجویان در ازای هزینه‌ای که پرداخت می‌کنند خدمات قابل قبولی می‌گیرند. دکتر مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان، در این باره می‌گوید: فاصله بین قیمت غذای دانشجویی تا قیمت تمام‌شده غذا برای دانشگاه نسبتاً قابل توجه است یعنی غذایی که با همه امکانات دانشگاه تهیه می‌شود ممکن است ۴ الی ۵ هزار تومان برای دانشگاه تمام شود، در حالی که متوسط قیمت غذای دانشجو ۷۵۰ تومان است که در برخی دانشگاه‌ها کمی ‌ارزان‌تر و یا کمی‌ گران‌تر ارایه می‌شود.

 

هدفمندی یارانه‌ای غذای دانشجویی

با شروع فصل تحصیلی جدید دانشجویان شاهد بالا رفتن نرخ غذای دانشجویی، حداکثر در حد نرخ تورم یعنی ۱۲ درصد خواهند بود. رئیس سازمان امور دانشجویان در پاسخ به اینکه این افزایش نرخ بر چه اساسی بوده، می‌گوید: هر سال بر اساس نرخ تورم، قیمت غذای رایانه‌ای دانشجویان با نظر هیأت‌امنا افزایش می‌یابد که معمولاً کمتر از نرخ تورم است. مثلاً غذای کم‌هزینه دانشجویی که 700 تومان است، در سال تحصیلی جدید 800 تومان می‌شود. صدیقی اضافه می‌کند: دانشگاه‌های آزاد و غیردولتی هم برای تعیین نرخ غذای دانشجویی خودشان تصمیم می‌گیرند. البته از آنجا که تعرفه‌ای برای غذای کم‌هزینه داریم، همه غذاها کمتر از نرخ تورم افزایش پیدا می‌کنند تا فشاری به دانشجویان وارد نشود.

 

 

 باز هم کمبود بودجه

ذوالفقار یزدان‌مهر، رئیس صندوق رفاه دانشجویان، هم در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: امسال اعتباری در رابطه با میدان‌دارن بخش خصوصی و ارتقای تنوع کیفیت غذایی دانشجویی داریم که امیدواریم با کمک دانشگاه‌ها، زیرساخت‌ها را تقویت کنیم تا بخش خصوصی ورود پیدا کند. به گفته وی، با ارایه تسهیلاتی از صندوق رفاه و برنامه‌ریزی دانشگاه‌ها، امیدواریم به سمت هدفمندی یارانه‌ای غذای دانشجویی برویم.

یزدان‌مهر با اشاره به کمبود بودجه صندوق رفاه دانشجویان، خاطرنشان می‌کند: امسال برای غذای دانشجویی یک هزار و 200 میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم که این میزان محقق نشده است.

او ادامه می‌دهد: مدل پیشنهادی ما این است که 700 میلیارد تومان مابه‌التفاوت را دولت به صورت تسهیلات به دانشگاه‌ها یا صندوق رفاه بدهد تا بخش خصوصی میدان‌دار شود، سپس این پول در چرخه‌ای که برمی‌گردد برای توسعه و نوسازی زیرساخت‌های دانشگاه‌ها و تبدیل آشپزخانه‌های سنتی به صنعتی هزینه شود.

او یادآور می‌شود: در حال رایزنی هستیم که از اعتبارات متفرقه به صندوق رفاه کمک شود تا بتوانیم گام‌های مؤثری را برای ارتقای تغذیه و تنوع غذای دانشجویی برداریم.

صدیقی با اشاره به افزایش تنوع غذایی و تنوع خدمات، می‌گوید: در این راستا سلف‌سرویس‌های دانشگاه‌ها غذای آزاد را با قیمت بیشتر و کیفیت بهتر ارایه می‌کنند تا بار غذای یارانه‌ای کمتر شود.

رئیس سازمان امور دانشجویان ادامه می‌دهد: برخی دانشجویان آماده هستند که مبلغ بیشتری پرداخت کنند و غذای بهتر و متنوع‌تری داشته باشند. تقریباً همه دانشگاه‌ها این مسیر را شروع کرده‌اند. به عنوان مثال یک دانشگاه که 7 هزار غذای رایانه‌ای ارایه می‌دهد، توانسته 2 هزار غذا را به این سمت هدایت کند که هم غذای متنوعتر و با کیفیت‌تر ارایه دهد و هم زمینه را برای تبدیل یارانه غذا به تسهیلات آماده کند.

یزدان‌مهر با بیان اینکه گام‌هایی در راستای نوآوری در غذای آزاد دانشجویی داشتیم و دانشگاه فردوسی مشهد در این زمینه پیشگام بوده، تأکید می‌کند: تبدیل آشپزخانه‌های سنتی به صنعتی از برنامه‌های پیش روی صندوق رفاه است و تلاش می‌شود که گام‌های مؤثری در این باره برداریم.

 

آفرینش‌ گاه  غذای دانشجویی

معاون دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد درباره ضرورت خلاقیت در غذای دانشجویی به خبرنگار ما می‌گوید: طرح «آفرینش ‌گاه»  از سال گذشته در دانشگاه فردوسی اجرایی شده است. در این طرح وعده شام برای دانشجویان تنوع زیادی پیدا کرده است و آنها می‌توانند از فهرست پیشنهادی استفاده کنند.

به گفته کامران داوری، این طرح برای نخستین بار در دانشگاه‌های کشور از سال گذشته اجرا شده و با استقبال دانشجویان روبه‌رو بوده است.

او توضیح می‌دهد: در این طرح 80 درصد هزینه غذا را دانشگاه پرداخت می‌کند و 20 درصد را دانشجو؛ یعنی اگر قیمت غذایی تا 5 هزار تومان باشد که حداکثر هزینه است؛ 4 هزار تومان را دانشگاه پرداخت می‌کرد و یک هزار تومان را دانشجویان. تلاش ما این است که این طرح هزینه زیادی برای دانشجویان نداشته است.

داوری در پاسخ به اینکه چه مؤلفه‌هایی در تنوع غذایی اهمیت داشته است، می‌گوید: رضایت دانشجو از بابت تنوع غذایی و داشتن حق انتخاب برای ما بسیار مهم بود. ضمن اینکه برخی می‌خواهند در وعده شام غذای سبک‌تری بخورند. البته بحث هزینه‌ها هم مورد توجه بوده است چون دانشجو مایل نیست که برای وعده شام، هزینه زیادی کند، بنابراین در این وعده غذاهای بسیار ارزان و باکیفیت همچون نیمرو هم سرو می‌شود.

به گفته وی، در این طرح وعده صبحانه و شام دارای تنوع غذایی است و در وعده ناهار به دلیل زمان‌بر بودن خدمات‌دهی و بیشتر بودن تعداد دانشجویان (چون غیرخوابگاهی‌ها هم اضافه می‌شوند)، اجرای آن ممکن نیست اما برای صبحانه و شام که دانشجویان خوابگاهی هستند، این طرح اجرا شده است.

 

 

ارسال نظر

نام :* ایمیل:*
متن نظر:
ارسال

حداکثر تعداد کاراکتر نظرميياشد .

نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور  وآموزه های دینی  مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.

نطر بینندگان

پربیننده ترین اخبار
پربحث ترین اخبار